Tijdens het brouwen van mijn eerste Barley wine, was er een probleem met het nagisten op fles. Er ontstond geen koolzuur.
De gist waarmee ik had gebrouwen was Wyeast 1056. Deze heeft een alcoholtolerantie van 10%. De Barley Wine was doorvergist tot 12,8% wat uiteraard al bijzonder was  voor deze gist. Maar ontwaken in het flesje om nog even wat suikers om te zetten, zat er niet meer in. Speuren op internet en zie daar de oplossing.

Fermentis safbrew F2 bottelgist

Wat ik gedaan heb is het volgende (Maar lees wel de opmerking hieronder):

150gr gesteriliseerd water inclusief 30 gram suiker op 30 graden vermengd  met 10 gram gist. 30 minuten gewacht en toen rustig geschud. De gist is erg actief geworden.

0,65 gr/liter gist

46 flesjes x 0,33 liter = 15 liter

0,65 x 15 liter = 10 gram.

Ieder flesje 2 ml met spuit gist toegevoegd.

Na 2 weken weer getest en gelukkig was daar koolzuur.

MAAR LET OP!!!

Ene Jeroen stuurde mij een mail om deze informatie aan te passen. En hij heeft gelijk. Ondanks dat de toegevoegde verhouding leidde tot een succes, heb ik een grote rekenfout gemaakt. Op de verpakking van de gist staat 2 tot 7 gram per hectoliter. In dit geval was 1 gram (15/100 x 7 = 1.05) gist genoeg.

Jeroen, dank voor de reactie!