Brouwer:   Wouter

Stijl:  Black IPA (R.I.S.)

Klasse:  D

Datum:  4 september 2020

Installatie:   Easybrew 30

Dit is het tiende bier. Tijd voor een eigen recept van iets dat mij ontzettend lekker lijkt. Wordt het porter, stout of toch weer een IPA. Maar waarom niet een combi van mijn favoriete bieren. Het werd een Black IPA. Geen kopie maar een zelf samengesteld recept. Mouten met veel koffie/chocolade samen met moutsoorten die voor een karamelsmaak zorgt in combinatie met Columbus als bitterhop, Cascade voor het kruidige karakter en Amarillo voor de citrusaroma.

Batch

Bitterheid (IBU)

Kleur (EBC)

18L

60

118

Begin SG

Eind SG

Alcoholpercentage

1072

1019

7%

Ingredienten/Proces

23 liter maischwater, PH 5,4 
7,5 liter spoelwater, PH 5,4

xkg – Swaen Ale Mout – 7 EBC
xkg – CaraMunich III – 150EBC
xkg – Dark Crystal Mout – 300EBC
xkg – Carafa Special T1 – 900EBC
xkg – Carafa Special T3 – 1400EBC

Maisch:

Kook:

x gr Columbus – 17,9% – x IBU – Begin kook
x gr Cascade – 7,5% – x IBU – Begin kook
x gr Amarillo – 7,5% – x IBU – 30 min
x gr Cascade – 7,5% – x IBU – 30 min
x gr Amarillo – 7,5% – x IBU – Vlam uit

x gr Cascade – 7,5% – x IBU – Vlam uit
4 gr – Iers mos – 15 min

Gist ?

SG na x min x (einde maisch)
SG na kook x

Opmerkingen:

Drooghoppen met x gr Cascade

Na x dagen stopt de vergisting op SG x, 3 dagen coldcrash op 1C.

Bottelen, suikeroplossing (is x gr/L).

Alcoholpercentage x%