Brouwer: Wouter
Stijl: American Stout
Klasse: B
Datum: 8 september 2019
Installatie: Easybrew 30
De Amerikaanse Stout heeft naast citrusaroma’s en smaken van de Amerikaanse hopsoorten ook juist een bitter geroosterd moutkarakter. In tegenstelling tot de Ierse en Engelse varianten.
Batch
Bitterheid (IBU)
Kleur (EBC)
23L
43
92
Begin SG
Eind SG
Alcoholpercentage
1057
1024
4,3%
Ingredienten/Proces
22 liter maischwater, 1,8 gr NaCL2, 3,5 gr CaSO4, 6,9 ml Melkzuur, PH 5,5
9 liter spoelwater, 3,3 ml Melkzuur, PH 5,5
3,25 kg – Pale Ale Mout – 7 EBC
2,25 kg – Munchenermout – 15 EBC
0,3 kg – Carafa Special III – 1400 EBC
0,25 kg – Carafa Special I – 900 EBC
Maisch: 62C 45 min – 72C 10 min – 78C 5 min
Kook: 75 min
29,3 gr Chinook – 13,1% – 39,2 IBU – Begin kook
10 gr AmarilloCascade – 9,3% – 3,3 IBU – 10 min
50 gr AmarilloCascade – 9,3% – 0 IBU – Vlam uit
3 gr – Iers mos – 15 min
Gist Danstar Windsor 22gr (2 pak) – start op 22C – vervolgens 17C
220ml water koken in erlenmeyer en afkoelen tot 32C gist toevoegen en voorzichting ronddraaien. 15 minuten wachten en verder af laten koelen. Toevoegen aan de wort.
SG na 60 min 1063 (einde maisch)
Spoelen 9 liter (laatste afloop 1010)
SG na spoelen 1053
SG na kook 1057
Opmerkingen:
Vergisting binnen 4 uur op gang bij temperatuur 20C. Daarna teruggezet naar 17C
Na 17 dagen stopt de vergisting op SG 1024, 3 dagen coldcrash op 1C.
Bottelen, Volume 19L, 85 gr suikeroplossing (is 4,5 gr/L).
Alcoholpercentage 4,3%