Brouwer:   Wouter

Stijl:  American Barley Wine

Klasse:    D

Datum:  30 september 2018

Installatie:   Easybrew 30

Deze Amerikaanse Barley Wine is hoppiger dan een Engelse variant. Een intens bier met een citruskarakter. Het duurt even voor hij klaar is maar dan heb je ook iets. Lekker voor de koude wintermaanden.

Batch

Bitterheid (IBU)

Kleur (EBC)

16,5L

63

59

Begin SG

Eind SG

Alcoholpercentage

1126

1024

12.8%

Ingredienten/Proces

23,8 liter maischwater, 1,6 gr NaCL, 3 gr CaSO4, 9,8 ml Melkzuur, PH 5,4 
5 liter spoelwater, 1,7 ml Melkzuur, PH 5,5

8 kg – Pale Ale Mout – 7 EBC
0,4 kg – Cara 120- 120 EBC
0,1 kg – Carafa Special III – 1400 EBC
1 kg – Bruine kandijsuiker – 10 EBC

Maisch: 64C 75 min – 78C 10 min

Kook: 90 min

40 gr Chinook – 13,1% – 58 IBU – Begin kook
20 gr Cascade – 5,5% – 4,5 IBU – 10 min
80 gr Cascade – 5,5% – 0 IBU – Vlam uit
1,6 gr – Iers mos – 15 min

Gist Wyeast Labs 1056 American Ale 375gr (3 pak) – start op 22C – vervolgens 17C

SG na 60 min 1086 (einde maisch)
Spoelen 5 liter (laatste afloop 1065)
SG na spoelen 1078
SG na kook 1113

Opmerkingen:

Vergisting binnen 4 uur op gang bij temperatuur 22C. Daarna teruggezet naar 17C

Na 20 dagen stopt de vergisting op SG 1019, 3 dagen coldcrash op 3C.

Bottelen, Volume 15L, 75 gr suikeroplossing (is 5 gr/L).

Er ontstaat geen koolzuur, bottelgist was de oplossing. Lees meer over het achteraf toevoegen van bottelgist in onderstaande link.

Alcoholpercentage 12,3%