Brouwer:   Wouter

Stijl: Pale Ale

Klasse:    A

Datum:  13 januari 2018

Installatie:   Easybrew 30

Deze Cascade Single Hop is het tweede brouwsel. Een hoppig bier. Het recept uit het boek Thuis bier brouwen.

Batch

Bitterheid (IBU)

Kleur (EBC)

29L

36

10

Begin SG

Eind SG

Alcoholpercentage

1060

1014

8,6%

Ingredienten/Proces

17 liter maischwater, 2 ml Melkzuur, PH 5,7 
18 liter spoelwater, 2 ml Melkzuur, PH 5,7

5,27kg – Pale Ale Mout – 7 EBC
0,27 kg – Carapils- 2 EBC

Maisch: 65C 40 min – 72C 20 min – 78C 5 min

Kook: 70 min

40 gr Cascade – 7,5% – 27,2 IBU – Begin kook
20 gr Cascade – 7,5% – 6,5 IBU – 15 min
20 gr Cascade – 7,5% – 2,6 IBU – 5 min
63 gr Cascade – 5,5% – 0 IBU – Vlam uit
1,6 gr – Iers mos – 15 min

Gist Wyeast Labs 1056 American Ale 250gr (2pak) – start op 23C – vervolgens 19C

SG na 65 min 1070 (einde maisch)
Spoelen 18 liter (laatste afloop 1010)
SG na spoelen 1047
SG na kook 1160

Opmerkingen:

Vergisting binnen 3 uur op gang bij temperatuur 23C. Daarna geleidelijk teruggezet naar 19C

Na 13 dagen stopt de vergisting op SG 1014, 3 dagen coldcrash op 4C.

Bottelen, Volume 18L, 100 gr suikeroplossing (is 5,5 gr/L).

Dit is duidelijk nog het begin van de brouwervaring. Het is natuurlijk niet gebruikelijk om evenveel spoelwater als maischwater te gebruiken. Metingen met de refractometer klopten uiteraard niet. 1070 met deze hoeveelheden zou wel erg gunstig zijn. Waarschijnlijk laten druppelen vanaf de roerspaan. Dan blijven suikers achter en wijken de waardes af. Alle begin is moeilijk!!!!! Maar het begin is er.